SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

zródła węglowodanów

  • Wartości odżywcze i właściwości zdrowotne orzechów

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Orzechy to zdrowa, choć kaloryczna przekąska. Ich podjadanie ma korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, a w przeciwieństwie np. do chipsów są łagodne dla poziomu cukru we krwi, ponieważ mają niską zawartość węglowodanów i wysoką błonnika. A czy kiedykolwiek się zastanawiałaś/eś, jakie składniki orzechów są dobre dla Twojego serca? [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1316 Data: 2022-01-11 07:04:08
  • Kiedy mowa o pożywnym śniadaniu, to z pewnością jedną z opcji są płatki owsiane. To dzięki nim możesz rozpocząć dzień z dużą porcją błonnika, wolno trawiących się węglowodanów złożonych, a nawet odrobiną białka. Podsumowanie Jeśli chodzi o utratę wagi, to można powiedzieć, że wszystkie rodzaje płatków owsianych zapewnią sytość, ustabilizują [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2735 Data: 2021-07-07 09:36:57
  • Poszukując idealnej dla siebie diety, często nadmiernie komplikuje się sprawy, próbując na przykład z różnymi manipulacjami zawartościami składników odżywczych o funkcjach energetycznych, czyli tłuszczy i węglowodanów, a przy tym zapomina się, że dla dobrego stanu odżywienia organizmu źródło energii ma drugorzędne znaczenie i że ważniejszą rolę [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1503 Data: 2023-01-03 14:40:04
  • Wydawać się by mogło, że czasy, gdzie sprzedawano suszoną serwatkę w formie suplementu diety dla sportowców mamy już za sobą. Jednak ostatnio na rynku pojawiła się nowa odsłona tego typu strategii, która po raz kolejny poprzez krzykliwe hasła reklamowe i slogany wprowadzające nieco w błąd i wykorzystujące podobną terminologię, ma za zadanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5498 Data: 2017-07-31 09:17:42
  • Wielkie puszki stojące w sklepach z suplementami najczęściej zawierają odżywki wysokobiałkowe. Ich głównym zadaniem jest uzupełnianie składnika budulcowego naszego ciała, w tym i tkanki mięśniowej, białka. Do wytwarzania odżywek wysokobiałkowych wybiera się różne źródła zarówno zwierzęce, jak i roślinne, jednak jeśli miałbym wskazać po jednym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1931 Data: 2021-12-30 16:01:25
  • Fiona Mcnab z Liverpoolu w Wielkiej Brytanii jest nauczycielką jogi i instruktorką fitness. Jest także popularną osobowością fitness, której grono fanów stale rośnie. Dzięki jej poświęceniu i wysiłkom na siłowni była w stanie wyrzeźbić imponującą sylwetkę - zwłaszcza nogi i pośladki. Teraz pomaga innym osiągnąć ich cele fitness, prowadząc [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1642 Data: 2021-02-05 23:44:01
  • Spośród 20 aminokwasów dostarczanych do organizmu z dietą l-tyrozyna jest jednym z najbardziej wyróżniających się. Tyrozynę wykorzystują grzyby, rośliny, bezkręgowce, a także gady, płazy, ptaki i ssaki. Pełni pewną bardzo ważną funkcję biochemiczną, która rzutuje na funkcjonowanie układu nerwowego. Współtworzy szlaki sygnalizacyjne, które [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1354 Data: 2022-08-03 12:15:22
  • Utrata wagi może być bardzo trudna, gdyż zawsze wymaga wprowadzenia zmian w dotychczasowym odżywianiu i stylu życia. Dla osób, które do tej pory nie miały żadnych ograniczeń, wprowadzenie deficytu kalorycznego, ograniczenie ulubionych potraw i rozpoczęcie nielubianych ćwiczeń może być katorgą. Oczywiście wszystko jest kwestią nastawienia, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1019 Data: 2022-11-22 09:11:35
  • Jakie są rodzaje ryżu?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Ryż jest jednym z najpopularniejszych produktów spożywczych, jakie są używane w kuchni sportowców. Zazwyczaj występuje on w połączeniu z piersią z kurczaka i brokułem, jako „danie idealne”, co dość często jest mocno przerysowane i bywa przedmiotem drwin. Jednak wielu sportowców w ten sposób jada, czerpiąc pożądane źródła makroskładników, osiągając [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7145 Data: 2017-07-04 09:39:39
  • Co najlepiej jeść i pić przy bólu gardła?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Ból gardła to dolegliwość, która potrafi skutecznie utrudnić codzienne funkcjonowanie. Wraz z pojawieniem się tego nieprzyjemnego uczucia, wielu z nas zaczyna się zastanawiać, co jeść, aby złagodzić dolegliwości i przyspieszyć proces zdrowienia. Okazuje się, że odpowiednia dieta może odegrać istotną rolę w łagodzeniu bólu gardła. Jakie produkty [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 493 Data: 2023-11-23 08:58:28
  • Suplementy, choć kiedyś zarezerwowane wyłącznie dla sportowców, dziś są tak powszechne, że jedzą je nawet amatorzy czy osoby, które nie ćwiczą. W wielu przypadkach nie jest to złe, ponieważ suplementy takie jak kompleksy witamin mogą nieść korzyści dla każdego: zarówno dla trenujących osób, jak i dla tych, którzy chcą tylko sięgnąć po smaczną [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3808 Data: 2018-01-09 07:32:19
  • Sfery zdrowia i dobrego samopoczucia są istotne dla każdego z nas. Są także ważne dla producentów, którzy chcą zaspokoić potrzeby rynku. W związku z tym, co jakiś czas pojawia się jakaś innowacja, która mniej lub bardziej sprytnie podbija serca kupujących. Pojawia się pytanie — czy dobrze wyglądający produkt ma tak samo dobre właściwości, czy jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 751 Data: 2024-04-19 15:40:41
  • To chyba jedno z najbardziej kultowych zagadnień. Często powtarzane, ale jednocześnie równie często błędnie interpretowane, co prowadzi do powtarzalności pytań, które zadają młodzi adepci siłowni. Spróbujmy w najprostszych (i najkrótszych) słowach rozwiać nieco mitów związanych z białkiem, które często nie dają spać zarówno młodym osobom, jak i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4634 Data: 2021-10-26 20:14:08
  • Czego brakuje w wegańskiej diecie? Część 1 - Białko

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Dieta wegańska zyskuje coraz większą popularność. Jak wynika z ostatnich, konsumenckich badań ankietowych jako rodzaj prozdrowotnej diety odchudzającej Polacy najchętniej wybierają właśnie dietę wegańską. Rezygnacja z produktów zwierzęcych, tak samo, jak wzrost udziału produktów roślinnych w diecie, niesie ze sobą liczne, niezaprzeczalne korzyści [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 655 Data: 2023-03-15 12:11:12
  • Czy na zdrowej żywności można przytyć?

    Artykuł
    Fitwoman (uroda)

    Coraz więcej osób oraz kanałów telewizyjnych mówi o tym, że kluczem do szczupłej sylwetki jest odżywianie oparte na dobrej jakości żywności. Wybierając zdrowe produkty, nie musimy się już martwić o ich kaloryczność i ilość, w jakiej je pochłaniamy. Niestety zdrowe produkty również mają kalorie i inne makroskładniki. To źródła tłuszczy, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3883 Data: 2017-07-12 09:19:47
  • Dlaczego magnez jest ważny?

    Artykuł
    Zdrowie

    Nie ulega wątpliwości, że niedobory magnezu w diecie osoby dorosłej, jak i nastolatków, wiążą się z przykrymi konsekwencjami dla całego organizmu. Jego udział w diecie jest ważny, ze względu na szereg czynności, jakie pełni. Zazwyczaj początkowe fazy niedoboru magnezu powiązane są z występowaniem drżenia mięśni, głównie np. powiek, co jest dla nas [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11400 Data: 2017-08-31 09:29:31
  • Zasoby tkanki tłuszczowej są ulokowane w postaci tłuszczu podskórnego, wewnątrz mięśni oraz w tułowiu (m.in.depozyty trzewne, czyli wisceralne, np. wewnątrz i pozaotrzewnowe, sieciowe oraz międzynarządowe, np. okołowątrobowe). Większość ludzi używa zwrotów w rodzaju: „chcę stracić wagę”, ale nie mają one sensu. Nie chcesz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5953 Data: 2019-02-01 11:25:07
  • Kiedy mówimy o regeneracji, większość z nas pomyśli o śnie. Jest w tym sporo racji, gdyż właśnie podczas snu nasze ciało ulega „naprawie” i ponownie jest gotowe na działanie. Oczywiście czas regeneracji powiązany jest ściśle z odżywianiem, jak i objętością treningową. Inozytol Odpowiedzialny jest za efekt uspokajający, jak i ogólne funkcjonowanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6918 Data: 2020-10-01 11:32:10
  • Choroba wieńcowa jest odpowiedzialna za dużą śmiertelność i zachorowalność na całym świecie. Płytki krwi biorą udział w rozwoju miażdżycy, a zmniejszenie aktywności płytek za pomocą leków zmniejsza częstość występowania i ciężkość choroby. Aspiryna - korzyści i ryzyko Aspiryna bywa stosowana w profilaktyce (bądź leczeniu) zawału serca oraz udaru [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1837 Data: 2021-08-29 10:51:38
  • 5 doskonałych wysokobiałkowych produktów dla wegetarian

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Myśląc o białku jako wartości odżywczej, większość z nas w pierwszej kolejności wymieni mięso. Wiadome jest, że jest ono potrzebne do życia, prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Oprócz mięsa znajdziemy je także w rybach, jajach, nabiale i niektórych produktach roślinnych. I całe szczęście, ponieważ wśród naszego społeczeństwa jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5343 Data: 2018-04-03 10:53:13